Amazing Oriental Alles over de maancake » Amazing Oriental

Alles over de Maancake

De bekende Chinese cakejes
Het midherstfestival is een Oost-Aziatisch feest dat op de vijftiende van de achtste maand van de Chinese kalender wordt gehouden. Oorspronkelijk was het een oogstfeest waar de maangodin werd geëerd, maar tegenwoordig is het een feest waar familie en vrienden bijeen komen onder het toeziend oog van de volle maan. Op maandag 24 september is het weer zover, dan kunnen wij weer genieten van de volle maan en bij zo’n feest hoort natuurlijk iets lekkers bij. In aanloop naar het midherfstfestival zijn de Chinese cakejes verkrijgbaar in onze winkels.
Wat is een maancake?
Maancakes zijn traditionele ronde cakejes, vaak gevuld met witte lotuspasta en een hele gezouten eidooier.
Maancake met symbolische betekenissen.
De ronde vorm van de maancake symboliseert de verbondenheid met familie, de zoete vulling voor een voorspoedig jaar en de eidooier symboliseert de volle maan.
3500 jaar geschiedenis…
De oorsprong van de maancake kan worden teruggevoerd tot de Tang -dynastie. Beroemde Chinese dichters werden vaak geïnspireerd door de maan en keizers brachten vaak een eerbetoon aan de maangodin, dat uit fruit en gebak bestond.

Het verhaal achter de maancakes.
Vraag je wel eens af waarom er een vrouw met een konijn op de blikken van de maancakes wordt afgebeeld? Er bestaan verschillende volksverhalen die generatie op generatie worden doorverteld en we hebben er twee voor je uitgekozen.
Chang E, de maangodin.
In de Chinese oudheid stonden 10 zonnen aan de hemel. Door de extreme hitte was het leven op aarde erg moeilijk. Hou Yi die gespecialiseerd was in boogschieten, schoot 9 van de 10 zonnen neer. De warmte op de aarde werd aangenamer en het verhaal van de boogschutter die de zonnen had neergehaald ging heel China rond. Van heinde en verre kwamen mensen naar hem toe om te leren boogschieten, de jaloerse Peng Meng werd een van zijn vertrouwelingen. Hou Yi werd verliefd op  de mooie Chang E en leefde een gelukkig leven.
Op een dag kwam Hou Yi onderweg koningin Wangmu van de hemel tegen. Ze gaf hem een flesje cadeau als dank voor zijn prestatie. De koningin zei: ” het flesje bevat een elixer waar je onsterfelijk van wordt en een god zal worden. Hij bedankte de koningin en liep weer terug naar huis om het verhaal van de elixer en de werking tegen zijn vrouw te vertellen. Hij zei ”bewaar de elixer goed en laat het niemand weten”.
Peng Meng  die al een tijdje Hou Yi achtervolgde had alles al gehoord en maakte een plan om het drankje te stelen. Drie dagen later ging Hou Yi op pad om te jagen. Peng Meng wachtte totdat Hou Yi uit het zicht was en ging toen naar binnen. Met een dreigende toon zei hij: “waar is het flesje waar de elixer in zit”. Chang E wist dat ze nooit van hem kon winnen en om te voorkomen dat hij een onsterfelijke god werd, dronk ze zelf het flesje in een keer leeg. Ze voelde hoe haar lichaam steeds lichter werd en uiteindelijk naar buiten vloog, de lucht in.
Het nieuws over zijn vrouw bereikte al snel Hou Yi. Toen hij  besefte wat er met zijn vrouw was gebeurd, was hij zo verdrietig dat hij Chang E’s naam uitschreeuwde. Plotseling verschoven de wolken en kwam de maan tevoorschijn. In het maanlicht verscheen een vrouwelijke silhouet dat op zijn vrouw leek. Met een geruststellende gedachte dat Chang E voor altijd over hem zal waken, ging hij naar het altaar toe met haar lievelingseten en bood het aan als een offer voor haar. Nadat iedereen had gehoord dat Chang E een maangodin was geworden, gingen mensen ook offers brengen en bidden voor vrede en geluk.
Het verhaal van konijn op de maan.
Vanuit zijn maanpaleis keek de Jade keizer neer op zijn geliefde aarde. Op een dag gaf hij een bevel uit dat tijdens de volle maan niemand honger mag lijden. Om te zorgen dat zijn bevel ook daadwerkelijk werd uitgevoerd,  verscheen de Jade keizer zelf op aarde vermomd als een arme, uitgehongerde oude man. Hij smeekte om voedsel bij aap, vos en konijn. Aap plukte vruchten en vos stal een hagedis. Konijn keek om zich heen en kon niks anders vinden dan gras. Betreurend met de gedachte dat je niet vol kan raken van gras, keek konijn naar de uitgehongerde man en zei: “Je kan mij opeten” en sprong toen in het hoge vuur. De Jade keizer was zo ontroerd door het gebaar dat hij konijn naar het maanpaleis stuurde om daar te laten wonen. Sindsdien woont konijn in het maanpaleis samen met Chang E.
Zeg het met een maancake.
Wist je dat als je een maancake weggeeft dat je diegene een lang en gelukkig leven wenst?
Proef het beste van beide werelden, sneeuw maancakes of warme lava maancakes met zachte custard.
Sneeuw maancakes
Snow skin mooncakes zijn de hippe mooncakes die door de jaren heen populairder zijn geworden. De buitenkant wordt gemaakt van een laagje rijstmeel. Ze zijn luchtiger en minder machtig dan de originele versie. Verkrijgbaar in verschillende frisse smaken.
Lava maancakes
De perfecte maancake met een kern van zachte custard of gezouten eidooier. Laat de lava maancakes op kamertemperatuur komen en verwarm de cakejes in een magnetron (1000w) gedurende 3 tot 5 seconden voor een rijke, hartige smaak.