Amazing Oriental Dim Sum » Amazing Oriental VEILIGHEIDSWAARSCHUWING voor Fresh Asia Lamb Carrot Filling Dumpling: Uit onderzoek is gebleken dat er schaaldieren zijn verwerkt in het product en niet is vermeld in de ingrediëntenlijst. (Ga naar Pers voor meer informatie)

Dim Sum

Aziatische tafel hapjes
www.amazingoriental.nl
Dim Sum
10 minuten bereidingstijd
China
TERUG NAAR HET OVERZICHT
Ingrediënten
Print dit recept
Voor 4 personen
Bij Amazing Oriental zijn o.a. de volgende Dim Sum gerechtjes verkrijgbaar om te stomen:
 • Ha Kau (garnalen pasteitje)
 • Ngau Yuk (rundvlees pasteitje)
 • Siu Mai (varkensvlees pasteitje)
 • Kai Siu Mai (kippenvlees pasteitje)
 • Char Siu Pau (broodje met varkensvlees)
 • Lin Yung Pau (broodje met lotuspasta)
 • Kai Pau (broodje met kip)
 • Nai Wong Pau (broodje met puddingvulling)
 • Lo Mai Kai (gevulde kleefrijst in een lotusblad)
 • Choi Yuk Pau (broodje met groente en vlees)
Wanneer u meer van gefrituurde hapjes houdt, kunt u b.v. kiezen voor:
 • Chinese (varkensvlees of kip) loempia
 • Chin Tui (sesamballetjes met lotusvulling)
 • Tja Shui Kau (garnalen pasteitje)
 • Tja Fan Ko (vlees-& groentepasteitje)

Bereidingswijze

1
Dim Sum
Deze kleine hapjes worden met thee geserveerd en maken deel uit van de fantastische Chinese theecultuur. In elke streek van China worden hapjes gegeten, maar vernieuwende koks uit het zuiden creëerden in de loop der jaren honderden verschillende soorten hapjes.
2
In Hong Kong en de meeste andere steden van de provincie Kanton wordt Dim Sum in bepaalde restaurants reeds vroeg in de ochtend geserveerd tot in de namiddag. Traditiegetrouw komen ouderen na de ochtendgymnastiek hier bijeen, waarbij sommigen dan in alle rust de krant lezen.
De betekenis van Dim Sum ‘raak het hart’ geeft aan dat het bij deze kleine lekkernijen eigenlijk om snacks gaat. Vanwege hun populariteit worden deze nu echter steeds vaker als complete maaltijd gegeten. Dim Sum maakt een substantieel deel uit van de zuidelijke eetcultuur. Voor veel families is het een wekelijks ritueel om een dag in het weekeind in de voormiddag bij elkaar te komen, onder het genot van een hapje en thee, tijd met elkaar door te brengen.
Omdat Dim Sum over het algemeen geserveerd wordt met thee, spreekt men in het Kantonees ook wel van Yam Cha, hetgeen ‘thee drinken’ betekent. Vaak wordt zwarte ‘Pu Erh’-thee gedronken. Het vormt een goede combinatie, daar deze de spijsvertering bevordert. Wat Dim Sum ook leuk maakt, zijn de rituelen die eraan verbonden zijn.
3
Wist je dat?
Een in een Cheongsam geklede gastvrouw brengt de gast naar zijn tafel, terwijl een ober haastig de vuile borden opruimt. Wanneer men het deksel van de theepot half open laat staan, wordt deze weer bijgevuld. Volgens de etiquette vult de gast eerst de kopjes van de andere tafelgasten bij en daarna zijn eigen kopje.

Een in Kanton unieke manier van bedanken, is het op tafel tikken met de rechter wijs- en middelvinger. Dit symboliseert een buiging van dank.
De oorsprong van dit gebaar wordt uitgelegd in de volgende anekdote. Lange tijd geleden dronk een Chinese keizer met zijn vrienden buiten het paleis thee. Om niet te worden herkend, droeg de keizer een vermomming. Hij vulde het theekopje van een metgezel bij, hetgeen een heel grote eer was. Om de identiteit van de keizer niet te verraden door formeel te buigen, tikte de man met zijn wijs- en middelvinger op de tafel als teken van dank.

Tegenwoordig is dit alleen al uit praktische overwegingen nog steeds gebruikelijk. Wanneer men bedenkt hoe vaak thee tijdens een maaltijd wordt bijgeschonken, vormt het tikken een aanzienlijke tijdsbesparing in een luidruchtige omgeving, met name wanneer men op dat ogenblik met iemand anders in gesprek is of een volle mond heeft.
4
Smakelijk eten!
BEKIJK ALLE RECEPTEN