Amazing Oriental TASTY SINGAPORE » Amazing Oriental

TASTY SINGAPORE

Where Foodies Meet

Singapore

Tweehonderd jaar geleden, toen Singapore nog een vissersdorp was, speelde de haven een belangrijke rol in de specerijenhandel. Door de jaren heen veranderde het landschap en Singapore groeide uit tot de bruisende wereldstad dat we nu kennen. Moderne skylines worden afgewisseld door koloniale woningen, kleurrijke wijken en natuurlijk een groot aanbod aan lokale culinaire hoogstandjes.

Merlion

De Merlion is het symbool en de mascotte van Singapore. Dit legendarische wezen met het hoofd van een leeuw en het lichaam van een vis verwijst naar de bescheiden origine van Singapore als vissersdorp en naar de herkomst van de naam van de stad. Singa betekent ‘leeuw, en Pura betekent ‘stad’ in het Sanskriet. Deze benaming is volgens de overlevering te danken aan de Maleisische Prins Sang Nila Utama, die in de 13e eeuw voet aan wal in Temasak zette, waar hij een dier zag dat op een leeuw leek. Vandaar dat Temasak asl Singapura werd omgedoopt tot Leeuwenstad. De naam Merlion is afgeleid van ‘Mer’ dat zee betekent, en ‘lion dat ‘leeuw’ betekent.

Ligging

De stadstaat Singapore heet officieel de Republiek van Singapore. Het is het kleinste land van Zuidoost- Azië en ligt op het uiterste puntje van het Aziatische continent. Singapore bestaat uit 63 eilanden en grenst aan Maleisië en de Indonesische Riau-archipel. De totale oppervlakte bedraagt slechts 714km² en dat is iets kleiner dan onze eigen provincie Lelystad.

Walhalla voor Foodies

 

Singapore is een food paradijs voor liefhebbers van de Aziatische keuken. De meest voorkomende keukens zijn de Chinese, Maleisisch, Indonesisch en Zuid-Indiase. Het multiculturele karakter van deze stadstaat en de smeltkroes van verschillende keukens komen fantastisch bijeen in het culinaire landschap van Singapore.

Hawker centra

Hawker centra zijn overdekte of open eetpleinen waar de lokale bevolking graag komt. In het midden staan tafels en stoelen met daaromheen verschillende eetstalletjes. Elk stalletje heeft zijn eigen specialiteit die van generatie op generatie zijn overgedragen. Er is zoveel keuze dat je altijd wel iets vindt waar je zin in hebt. Om de lokale sfeer extra te versterken, wordt het eten in kleurrijk servies geserveerd. Natuurlijk staat een bezoek aan een hawker centra garant voor een unieke ervaring.

Peranakan

Kleurrijke huizen.
Katong en Joo Chiat zijn een van de belangrijkste wijken in Singapore, waar je nog steeds de sfeer van Peranakan kan zien en proeven. Het Peranakan – erfgoed is terug te vinden in de rijen winkels en huizen met kleurrijke accenten die kenmerkend zijn voor de Peranakan cultuur. De Peranakan keuken ontstond eeuwen geleden, toen Chinese kooplieden met lokale Maleisiërs of Indonesiërs trouwden. Vrouwelijke Peranakans worden Nyonya’s genoemd en mannelijke Peranakans staan bekend als baba’s. De traditionele Chinese keuken werd toen gefuseerd met Maleisische/ Indonesische ingrediënten zoals kokosmelk, tamarinde en citroengras. Een van de populairste gerecht dat uit deze cultuur is ontstaan, is de laksa. Een hartverwarmende, pittige kokossoep gevuld met noedels, garnalen en ei.